A dszts rendkvl fontos: brmilyen koktlt kest, mindamellett nagyszer mulatsg is. Fontos, hogy a dsztshez mindig friss, ne tl rett gymlcst vlasszunk. |
![](http://www.koktelok.hu/images/kokt_diszites2.jpg) |
Klasszikus koktlok esetben ltalban illik betartani a nluk megszokott, rjuk jellemz dsztsi mdokat. Elrs szablyozza pldul a Martini koktl dsztst - ktelez az olvabogy -, a Gibson esetben a gyngyhagymt hasznlunk, a Piña Colladahoz az ananszcikk val. A tbbi (nem klasszikus) koktlok dekorlsa teljesen egyedi s fantzinkra van bzva. Lehet egyszer vagy pazar, fontos, hogy olyan dekorcit vlasszunk, ami illik az adott koktlhoz. Egy narancsos fszerezs ital pldul egy narancsszelettel alkot sszhangot, mg egy pr friss mentalevl egy pohr Mojitoban mind sznt, mind illatot klcsnz a koktlnak. |
![](http://www.koktelok.hu/images/kokt_diszites3.jpg) |
Tartsunk bsges mennyisg sznes manyag plcikkat, s dsztsk italainkat olajbogyval, koktlcseresznyvel, friss gymlccsel s nvnyek szraival vagy ezek tetszleges sszelltsaival. Friss gymlcs a legjobb vlaszts tbb koktl, s gymlcspuncs dsztshez. Minden olyan gymlccsel dszthetnk, ami legalbb annyira kemny, hogy bevgva s a pohr szlre tzve stabilan s sokig megmarad. Ltvnyos dekorci kszlhet eperbl, csak fel kell szrni egszben vagy flben egy fogpiszklra vagy egy sznes plcikra. lnk szn ribizlivel, szederrel feldobhatunk kevsb sznes koktlokat is. A koktlcseresznye lnk, csillog sznvel rgta kedvelt, s taln a legalapvetbb dsztgymlcs. A mlnaszemek, ananszdarabok s ananszszeletek, dinnyeszeletek, mang vagy ms egzotikus gymlcsk, banndarabok s uborkaszeletek nemcsak izgalmass teszik a koktlokat, hanem j zt is klcsnznek italunknak. A narancsrl, citromrl vagy lime-rl vkonyan s egyben lehmozott, spirl alak hj nagyon praktikus, ezrt rdemes elsajttani a spirlkszts mvszett. Friss nvnyek rszeit is fel lehet hasznlni, pldul a menta, citromf levelt, szrt, az uborka hjt, a zeller levelt s szrt, amely utbbi keversre is alkalmas. A tejsznes koktlokhoz tlaljunk klnbz formj ostyt. Szmos olyan finomsg van, amit a koktl tetejre lehet szrni. Csokold alap italokba a reszelt csokold ajnlott, de a kakapor s a kv is igen zletes. Meg lehet hinteni a koktlok tetejt fahjjal, szerecsendival vagy korianderrel. Ezek klnleges jelleget biztostanak az italnak. Nmely ital esetben magt a poharat dsztjk (crusztzzuk): cukorral vagy sval vonjuk be a pohr szlt. Ezeknl a dsztseknl elszr citrom-, narancs- vagy limeszelet levvel nedvestsk meg a pohr szlt, hogy a s vagy a cukor biztosan megtapadjon a pohr szln. Ezutn mertsk a poharat egy sval vagy cukorral teli tlkba, s simtsuk vgig finoman, hogy ne maradjon rajta felesleg. A kismret koktlernyk sznestik az italt, de egyben hasznlhatk olajbogy vagy citrom- s limeszeletek felszrsra is. A szvszlak is jl bevlnak sznsavas italok dsztelemeknt, st, ha a pohrban hagyjuk ket, a sznsav egy rsze is eltvozik a koktlbl. A longdrinkeket gyakran egy vagy kt sznes szvszllal szolgljk fel. sszefoglalva a dsztsnek hrom alapvet tpusa van: - vannak, amelyeket a pohr szlre helyeznk (pl.: citrusflk), - vannak, amelyeket fogpiszklra vagy manyag plcikra lehet felszrni (pl.: olajbogy, koktlcseresznye), - vannak, amelyek lebegnek az ital felsznn (pl.: nvnyek szrai, levelei, fszerek). Brmelyik mellett dntnk, rdemes elre elkszteni a dekorcikat, hogy amikor szksgnk lesz r, mr ne kelljen a dszts miatt kapkodnunk. Segdanyagok a dsztshez Alma, anansz, bann, eper, mlna, ribizli, szibarack, citrom, narancs, lime, dinnyeflk, carambola (csillaggymlcs). Ecetes almapaprika, gymlcsszrpk, gyngyhagyma, mz. Egsz szegfszeg, fahj, fehrbors, koriander, rlt fahj, rlt szerecsendi, szegfbors. Friss mentalevl, zeller, uborka, retek. Kakapor, csokold (fldes). Spirlkszts citrusflkbl: A citrusflkbl kszlt spirlok a legtetszetsebb dsztsek kz tartoznak. zlsnktl fgg, hogy a spirlt mibl ksztjk, s milyen a hossza. A ksztshez legjobb a spirlvg. Ennek hinyban forgfejes zldsg- vagy krumplihmoz, esetleg egy les ks is megfelel. 1. Hmozzuk lassan s vatosan krbe a gymlcst az egyik vgrl kezdve gy, hogy a vkony hj egy darabban maradjon. 2. Amikor egy hossz cskot eltvoltottunk a gymlcsrl, tekerjk szorosan egy szvszl kr (keverplca is megfelel), hogy spirlba csavarodjon. Ha nincs ms, tkletes egy fakanl nyele is. 3. Dsztsk a koktlt. Legegyszerbb, ha lelgatjuk a pohr szlrl. Csokorba, csomba is lehet ktni ket, rtzni egy keverplcra, vagy prostani olvabogyval, koktlcseresznyvel. | |