Champagne Cocktail: Azon koktlok gyjtneve, melyek falkotknt peszgt tartaznak. A pezsgt sznsavas jellege miatt, ltalban az egyb alkot italok sszekeverse utn szoktk a koktlhoz adni.
Cobbler: ltalban nyri hstknt fogyasztjk, elssorban hlgyek ltal kedvelt italfajta. Hossz italok, egyenes, magas fal pohrban vagy tlcsrpohrban szolgljk fel. A pohrba elszr Trt jeget s friss gymlcst tesznek, dsztik a poharat, vgl felntik az elrs szerinti alkoholtartalm italokkal. A cobblerekhez ltalban alacsonyabb alkoholtartalm italokat hasznlnak, mint pldul likrk, borok, pezsg stb. A cobblereket fknt cobbler-pohrban tlaljk, kistnyron kiskanllal s szvszllal.
Collins: Savany, fanyar zhats hosszitalok, melyet magas, szlesed pohrban, szvszllal tlalnak. Dsztshez ltalban friss citrom- s narancskarikt hasznlnak. Ezek az italok sok jeget tartalmaznak, valamint cukrot, citromlt, szdavizet s valamilyen rvid italt.
Cooler: Enyhn des, szomjolt s frisst hats hosszitalok. Elksztsekor a rviditalt, a citromlevet s a trtjeget sszerzzuk, majd hozzntik a sznsavas dtitalt, leggyakrabban gymbrt. Vgl magas fal pohrban szvszllal, zldcitrom- vagy narancshjjal dsztve szolgljk fel.
Crusta: Frisst hosszital, mely a nevt a szervrozs utn kapta, ugyanis cukrozott szl poharakban szolgljk fel szvszllal. ltalban tkezs utn vagy az esti rkban fogyasztjk, fknt a hlgyeknek szoktk ajnlani. Ezeket az italokat gy ksztjk, hogy shakerben az elrs szerinti hozzvalkat jl sszerzzuk. Alapanyagknt leggyakrabban citrom- vagy narancslevet, illetve valamilyen alkoholtartalm italt hasznlunk fel.
Daisy: Hosszitalok sorba tartoz, kiads ital. des zhats italfajta, ezrt kimondottan ni italnak szmt. A nap brmely szakban fogyaszthat. Daisy- vagy pezsgspohrban, szvszllal s brkanllal szolgljk fel.
Egg-nogg: Tojsra pl italkompozci, amely az egsz vilgon ismert s kedvelt italfajta. Tbbfle vltozata van, lehetnek alkoholmentesek s alkoholtartalmak, illetve van hideg s meleg fajtja, ezrt az v brmely idszakban fogyaszthat. Mindig tartalmaznak tojst, cukrot s tejet. A meleg vltozat elksztse fokozott figyelmet ignyel. Erre a leggyakrabban hasznlt mdszer az, hogy a tejet kt rszletben adjuk hozz az italhoz. Az els rszt az ital rzsakor ntjk hozz, a msik rszvel pedig mr a pohrba elksztett italt ntjk fel. Ennek azaz elnye, hogy az ital srsgt gy lehet szablyozni. Az elkszlt italt azonnal kell felszolglni nagy tumbler pohrban szvszllal s kiskanllal.
Fancy drink: Azokat a kevert italokat, koktlokat nevezzk gy melyek egyik itt felsorolt kategriba sem sorolhatk. ltalban egy-egy szemlyhez kthetk, ezek a koktlok nem rgztett szablyok szerint kszlnek, ezrt adott nv alatt a vilg klnbz pontjn sokszor ms-ms italt kapunk.
Fix: Magas alkoholtartalm hosszitalok, ezrt fknt frfiaknak ajnljk. Aperitifknt tkezs eltt szoks fogyasztani. Az sszettele ltalban zzott jg, cukor, citrom s legalbb ktfle alkohol, gy savanyks zhatsak. Tumbler pohrban kiskanllal s szvszllal szolgljk fel.
Fizz: Amerikai eredet, igen kedvelt hosszitalok. Alapjuk gymlcslevek, fknt citroml, szda, alkohol s cukor. Nagyon kellemes hst, szomjolt ital. A fixek csaldjba tartoznak a silverek, melyek tojssrgjt tartalmaznak. Az egsz tojst tartalmazkat Royal Fizznek hvjk, a tejsznnel keverteket pedig Cream Fizznek. Legismertebb fizz fajtk: gin fizz, brandy fizz, whisky fizz s vodka fizz. Ez az italfajta a nap brmely szakaszban fogyaszthat nknek s frfiaknak egyarnt, melyet fknt tumbler pohrban, szvszllal szolglnak fel.
Flip: Magas alkoholtartalm des italok, melyek sr, tmr italok, ezrt tkezs eltt nem ajnlottak. Fknt tojssrgjt, cukrot s szeszes italt tartalmaznak, melyet shakerben ksztenek el klns gonddal. A flipeknek ngy f vltozata ismert: hideg, meleg, alkoholos s alkoholmentes. Ezeket az italokat csak kevs jggel lehet elkszteni, mert klnben az italban knnyen elvlhat a tojs a vztl. A flipeket flippohrban, esetleg pezsgskehelyben tlaljk szvszllal.
Forralt bor: Gyakorlatilag brmilyen borfajtbl kszthet, ez teljesen a fogyaszt zlstl fgg. A legfontosabb szempont, hogy kifogstalan minsg, mellkztl mentes bor legyen. Fszerknt ltalban citromlevet, porcukrot, szegfszeget s fahjat hasznlnak. A bort a fszerekkel forrspontig melegtik, de forrnia azonban nem szabad. A forralt bort grogos vagy forralt boros pohrban szolgljk fel.
Frapp: Ersen lehtve fogyasztjk, fknt nyron. Elksztshez lnyegesen sok zzott jeget hasznlnak, ehhez hozzadjk a kvnt szeszes italt, gymlcsket, majd gyorsan elkeverik. Szvszllal, kiskanllal szolgljk fel. Tbb fajtja van: Tejfrapp (tej, fagylalt, likr, tojs, gymlcsl), Frapp glacial (fagylalt, likr), Ice cream borfrapp (bor, gymlcsl, fagylalt) s Ice cream frapp (fagylalt, tej, tejszn), amely a legkedveltebb.
Frozzen: Nagyon ersen lehttt ital, az elnevezs is csak erre a httt felszolglsi mdra utal.
Glac: Lehttt, fknt nyron fogyasztott hst, melyet brmelyik szeszes italbl el lehet kszteni. Tumbler pohrban zzott jggel szolgljk fel kiskanllal s szvszllal. Kln korsban jghideg vizet adnak az italhoz. A glac tulajdonkppen egy felszolglsi forma s nem italelksztsi md.
Grog: Az v brmely szakban, de klnsen tlen fogyasztott forr ital. Fknt rum, citroml, cukor s forr vz keverke. A grognak mindenflekppen tartalmaznia kell rumot, de ezt helyettestheti Arrak vagy whisky is.
Highball: Fknt nyri idben vagy party-k alkalmval fogyasztott szomjolt hosszital. Tbbnyire gy ksztik, hogy tumblerpohrba jgkockkat tesznek, erre rntenek valamilyen prlatot, majd szdavzzel vagy gymbrsrrel hgtjk. Az italt citromhjspirllal dsztik, s szvszllal szolgljk fel.
Julep: Frisst hosszital, mely fknt az amerikaiak s az angolok kedvenc itala. Igen reprezentatv, ltvnyos ital. Elksztse igen munkaignyes. ltalban tumblerpohban ksztik, melyet trtjggel 3 rszig megtltenek gy, hogy kz cseresznyt s borsmentalevelet tesznek. Ezutn felntik az elrt italokkal, majd a tetejt gymlcskkel s borsmentalevllel dsztik. A Julepeket szvszllal s kanllal szolgljk fel.
Knickebain: Brmikor fogyaszthat, erstknt hasznlt ital. Klnleges pohrban ksztett ital, melynek szra is pohrknt funkcionl. Elksztsekor elszr likrt ntenek a pohrba, majd vatosan belehelyezik a tojssrgjt. Vgl erre valamilyen prlatot ntenek vigyzva, hogy a klnbz alkotelemek ssze ne fussanak.
Koktl: A nap brmely szakban fogyaszthat rviditalok. Koktlok ksztsnl nagyon kell vigyzni az alapitalok adagolsra, mert a legkisebb eltrs is nagyban befolysolja az zhatst. A koktlokat ltalban shakerben ksztik, de kszlhet keverpohrban is, illetve kzvetlenl a vendg poharban. A koktlok kztt megklnbztetnk standard s fantzia koktlokat. A standard koktlok kzismertek, s az egsz vilgon ugyanolyan italokbl, azonos keversi arnyban ksztik. A fantzia koktlok nem elrs szerint kszlnek, ltalban valamely szemly sajt specialitsa.
Oyster: Ez az ital a "szakrtk" szerint igen alkalmas a macskajaj megszntetsre. Az Oyster ltalban tojssrgjt, olajat, ketchupot, paradicsomot, fszereket s Worchester szszt tartalmaz.
Pousse-caf: Francia eredet italklnlegessg, melyet tkezs utn, kvhoz szolglnak fel. Tulajdonkppen ez nem koktl, hanem klnfle szn s fajsly italok egymsra tltse kis, tulipn formj poharakba. Elksztse vatossgot ignyel: a legsrbb italt a pohr aljra ntik, majd egyre knnyebb fajsly italokat ntnk r egy kanl segtsgvel. Brmilyen italokbl sszellthat. Felszolglskor szvszllal tlaljk.
Puff: Szomjsgolt ital, melyet nk s frfiak egyarnt fogyasztanak. A puffok tej s szeszes italok keverkei, melyet shakerben rznak ssze jgkockval, majd tumblerpohrba ntenek. Ezt ezutn szdval hgtjk s szvszllal tlaljk.
Puncs: Eredetileg t alapanyagbl ll: cukor, citroml, arak (rizsplinka), tea s vz. Ksbb alapanyagok bvltek, s ma mr fknt rumbl ksztik. A puncsot ltalban melegen isszk, de van hideg vltozata is. A puncsot ltalban pohrban ksztik el, de gyakran ksztik nagyobb adagban a bls ednyhez hasonl puncstartban.
Rickey: Alacsony szesztartalm, hosszital. Fbb alkotelemei citrom, cukorszirup, alkohol, jg s szda. Gyakran dsztik citromhjspirllal s ltalban kistnyron, kiskanllal szolgljk fel.
Sangaree: Indibl szrmaz frisst jelleg hosszital. Ktfle vltozata ismert, a hideg s a meleg sangaree. A valdi sangaree ksztshez csak nagyon kevs, vagy egyltaln nem szabad jeget hasznlni. A sangaree mindig tartalmaz valamilyen alkoholt, cukrot, hideg vagy forr vizet s az sszerzs utn csipetnyi szerecsendi reszelkkel szrjk meg.
Scaffa: A Pousse-caf-hoz hasonl ital, amely szirupbl s tbbfle alkoholbl ll. A legfontosabb klnbsg, hogy a scaffa-nl az egyes italrtegek kztt nincsenek olyan les hatrok s kevesebb rtegbl ll. Ksztskhz fleg krmlikrket s prlatot hasznlnak. ltalban kis koktlkehelyben vagy borospohrban, jg nlkl, szvszllal szolgljk fel.
Shrub: Angol eredet ital, igen hasonlt a grogokhoz s blkhoz. Fknt klnfle prlatokat, csemegeborokat, gymlcsket s cukrot tartalmaz. Az sszetevket egy nagy blsednyben sszekeverik, s t napig htszekrnyben rlelik. Tumbler pohrban szolgljk fel, szdval felntve.
Sling: Eurpban nem tlzottan ismert puncsszer hosszital. Ktfle formban kszlhet, hideg s meleg vltozatban. Fbb alkoti a prlatok kzl: a brandy, a gin, a whisky s a rum, ezenkvl fontos alapanyaga mg a cukor, a citroml s a vz.
Smash: Igen hasonl a julepekhez, hiszen jellegzetes zt szintn a mentalevl adja. dt hats, fleg nyron fogyasztott hosszital. A legfbb klnbsg, hogy a smash-t shakerben ksztik el. Nagy boros vagy limonds pohrban szolgljk fel kiskanllal s szvszllal.
Sour: Savanyks zhats hosszital. Igen hasonl a fizzek-hez, de kevesebb szdt tartalmaz, gy tmnyebb. Shakerben ksztik el, gyakran szrs nlkl ntik kisebb tumbler pohrba. Fknt vkony citrom- vagy narancskarikval s cseresznyeszemmel dsztik.
Sorbet: Frisst hats ital, mely fknt fagylaltot, gymlcsleveket vagy borokat tartalmaz. Ismert alkoholos s alkoholmentes vltozata is. Kiskanllal s szvszllal szolgljk fel.
Sundae: Coupekhoz hasonl ital, csak egy kicsit folykonyabb. Fknt fagylaltot, szrpket s zestsknt 1-2 csepp likrt tartalmaz. Tejsznhabbal dsztik s kiskanllal, cobbler pohrban szolgljk fel.
Swizzle: Trpusokrl szrmaz hosszital, amely zzott jeget, citromlevet, cukorszirupot, rumot s pr csepp Bittert tartalmaz. Ezeket az sszetevket alaposan sszekeverik s tumbler pohrban, szvszllal szolgljk fel.
Szdk: Frisst hosszital, melynek elnevezse az italba engedett szdavzbl szrmazik. Ezek az italok tulajdonkppen egyfle alkoholtartalm italbl (gin, whisky, vermut, rum, �) s szdbl llnak, de tartalmaznak mg jeget s citrom- vagy narancshj permetet.
Toddy: Igen hasonl a slingekhez, csak alkoholban gazdagabb, azaz feltltshez nem hasznlnak fel annyi folyadkot. A toddy-knak ugyangy ltezik hideg s meleg vltozata is. A hideg toddy-kat kis tumblerekben knljk s fknt a trpusi orszgokban kedvelt, mg a meleg vltozatt puncsos vagy grogos poharakban szolgljk fel s Eurpa szaki rszn kedvelik a leginkbb.
Twist: Rvidital, melyet gymlcsszrpbl, gymlcslbl, des likrbl s valamely szeszes italbl ksztenek citromhjaromval zestve. A klnfle italokat keverpohrban keverik ssze s pezsgskehelybe szrik. Szvszllal szolgljk fel.
Zoom: Mzzel ksztett italklnlegessg, melyet leginkbb a dlutni rkban fogyasztanak. Tejsznbl, mzbl, tojsbl s valamilyen alkoholbl ll. Tbbnyire shakerben, ersen sszerzva ksztik, majd nagy koktl pohrba szrik. |