A díszítés rendkívül fontos: bármilyen koktélt ékesít, mindamellett nagyszerű mulatság is. Fontos, hogy a díszítéshez mindig friss, ne túl érett gyümölcsöt válasszunk. |
|
Klasszikus koktélok esetében általában illik betartani a náluk megszokott, rájuk jellemző díszítési módokat. Előírás szabályozza például a Martini koktél díszítését - kötelező az olívabogyó -, a Gibson esetében a gyöngyhagymát használunk, a Piña Colladahoz az ananászcikk való. A többi (nem klasszikus) koktélok dekorálása teljesen egyedi és fantáziánkra van bízva. Lehet egyszerű vagy pazar, fontos, hogy olyan dekorációt válasszunk, ami illik az adott koktélhoz. Egy narancsos fűszerezésű ital például egy narancsszelettel alkot összhangot, míg egy pár friss mentalevél egy pohár Mojitoban mind színt, mind illatot kölcsönöz a koktélnak. |
|
Tartsunk bőséges mennyiségű színes műanyag pálcikákat, és díszítsük italainkat olajbogyóval, koktélcseresznyével, friss gyümölccsel és növények száraival vagy ezek tetszőleges összeállításaival. Friss gyümölcs a legjobb választás több koktél, és gyümölcspuncs díszítéséhez. Minden olyan gyümölccsel díszíthetünk, ami legalább annyira kemény, hogy bevágva és a pohár szélére tűzve stabilan és sokáig megmarad. Látványos dekoráció készülhet eperből, csak fel kell szúrni egészben vagy félben egy fogpiszkálóra vagy egy színes pálcikára. Élénk színű ribizlivel, szederrel feldobhatunk kevésbé színes koktélokat is. A koktélcseresznye élnék, csillogó színével régóta kedvelt, és talán a legalapvetőbb díszítőgyümölcs. A málnaszemek, ananászdarabok és ananászszeletek, dinnyeszeletek, mangó vagy más egzotikus gyümölcsök, banándarabok és uborkaszeletek nemcsak izgalmassá teszik a koktélokat, hanem új ízt is kölcsönöznek italunknak. A narancsról, citromról vagy lime-ról vékonyan és egyben lehámozott, spirál alakú héj nagyon praktikus, ezért érdemes elsajátítani a spirálkészítés művészetét. Friss növények részeit is fel lehet használni, például a menta, citromfű levelét, szárát, az uborka héját, a zeller levelét ás szárát, amely utóbbi keverésre is alkalmas. A tejszínes koktélokhoz tálaljunk különböző formájú ostyát. Számos olyan finomság van, amit a koktél tetejére lehet szórni. Csokoládé alapú italokba a reszelt csokoládé ajánlott, de a kakaópor és a kávé is igen ízletes. Meg lehet hinteni a koktélok tetejét fahéjjal, szerecsendióval vagy korianderrel. Ezek különleges jelleget biztosítanak az italnak. Némely ital esetében magát a poharat díszítjük (crusztázzuk): cukorral vagy sóval vonjuk be a pohár szélét. Ezeknél a díszítéseknél először citrom-, narancs- vagy limeszelet levével nedvesítsük meg a pohár szélét, hogy a só vagy a cukor biztosan megtapadjon a pohár szélén. Ezután merítsük a poharat egy sóval vagy cukorral teli tálkába, és simítsuk végig finoman, hogy ne maradjon rajta felesleg. A kisméretű koktélernyők színesítik az italt, de egyben használhatók olajbogyó vagy citrom- és limeszeletek felszúrására is. A szívószálak is jól beválnak szénsavas italok díszítőelemeként, sőt, ha a pohárban hagyjuk őket, a szénsav egy része is eltávozik a koktélból. A longdrinkeket gyakran egy vagy két színes szívószállal szolgálják fel. Összefoglalva a díszítésnek három alapvető típusa van: - vannak, amelyeket a pohár szélére helyezünk (pl.: citrusfélék), - vannak, amelyeket fogpiszkálóra vagy műanyag pálcikára lehet felszúrni (pl.: olajbogyó, koktélcseresznye), - vannak, amelyek lebegnek az ital felszínén (pl.: növények szárai, levelei, fűszerek). Bármelyik mellett döntünk, érdemes előre elkészíteni a dekorációkat, hogy amikor szükségünk lesz rá, már ne kelljen a díszítés miatt kapkodnunk. Segédanyagok a díszítéshez Alma, ananász, banán, eper, málna, ribizli, őszibarack, citrom, narancs, lime, dinnyefélék, carambola (csillaggyümölcs). Ecetes almapaprika, gyümölcsszörpök, gyöngyhagyma, méz. Egész szegfűszeg, fahéj, fehérbors, koriander, őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, szegfűbors. Friss mentalevél, zeller, uborka, retek. Kakaópor, csokoládé (félédes). Spirálkészítés citrusfélékből: A citrusfélékből készült spirálok a legtetszetősebb díszítések közé tartoznak. Ízlésünktől függ, hogy a spirált miből készítjük, és milyen a hossza. A készítéshez legjobb a spirálvágó. Ennek hiányában forgófejes zöldség- vagy krumplihámozó, esetleg egy éles kés is megfelel. 1. Hámozzuk lassan és óvatosan körbe a gyümölcsöt az egyik végéről kezdve úgy, hogy a vékony héj egy darabban maradjon. 2. Amikor egy hosszú csíkot eltávolítottunk a gyümölcsről, tekerjük szorosan egy szívószál köré (keverőpálca is megfelelő), hogy spirálba csavarodjon. Ha nincs más, tökéletes egy fakanál nyele is. 3. Díszítsük a koktélt. Legegyszerűbb, ha lelógatjuk a pohár széléről. Csokorba, csomóba is lehet kötni őket, rátűzni egy keverőpálcára, vagy párosítani olívabogyóval, koktélcseresznyével. | |