Akvavit: Szraz, fszeres, kmny z gabonaplinka. Fknt a Skandinv llamokban s Nmetorszgban lltjk el. Schnapps-nak is hvjk, a vodkhoz hasonlan hidegen szervrozzk. Alkoholtartalma 40-45 %. Dn vltozata az Aalborg Akvavit.
Allasch: Alapja semleges gabona- vagy burgonyaszesz, melyet aromatizlnak nizzsal vagy deskmnnyel zestenek. Nevt a Rigtl nem messze fekv kis kzsgbl, Allasch-rl kapta.
Amaretto: Olasz mandulalikr, leghresebb a Disaronno Amaretto, alkoholtartalma 28%. Desszertekhez, kvhoz kitnen illik.
Amer Picon: Francia bitter, melyet fknt aperitifknt isznak, alkoholtartalma 30 %.
Angostura: Az egyik leghresebb bitter (keser). Ez az ital trnicsgykr s gygyfvek egyvelege ers rumos alappal. Ma kizrlag mr csak Trinidadban gyrtjk. A legtbb koktl nlklzhetetlen zestje, alkoholtartalma 40 %.
Anisette: Francia nizslikr, alkoholtartalma 25%.
Applejack: Amerikai almaplinka, alkoholtartalma 40%.
Apricot Brandy: des srgabaracklikr, alkoholtartalma 20%.
Armagnac: Hres francia, aranyszn, tzesen fanyar z borprlat. Dl-Franciaorszg meghatrozott terleteinek fehr szlibl ksztik leprlssal, megfelel zestssel. Hasonl az ellltsa a konyakval, de az armagnac-ot fknt folyamatos leprlssal ksztik.
Arrak: A tiszta desztillcik egy csoportjnak ltalnos elnevezse, melyet orszgtl fggen rizsbl, cukorndbl vagy plmafa nedvbl ksztenek. Napjainkban mr datolyval s fgvel is zestik.
Aurum: Narancsos z, brandyalap likrfajta. Ismert olasz, illetve kelet-oroszorszgi vltozata.
Averna: Szicliai likrspecialits, amelynek titkos receptjt szerzetesek lltottk ssze tbb mint 200 vvel ezeltt. Jellegzetes des-keser zharmnijt gygynvnyek s gykerek eszenciinak gondos elegytse eredmnyezi.
Bacardi: A vilg legismertebb fehrrum mrkja.
Bailey's (Irish Cream): Krmlikr, r whisky s kvs krm keverke, alkoholtartalma 17%.
Batida de Coco: Brazil kkuszlikr, alkoholtartalma 25% krli.
Becherovka: Cseh keserlikr, nevt Josepf Becher patikusrl kapta.
Bndictine: Normandiai konyakalap gygyfves likr. A XVI. szzad elejn lltottk el elszr a bencs szerzetesek, pontos receptje ma is fltett titok, csak nhnyan ismerik. Fknt tkezs utn fogyasztjk, de koktlokhoz is szoktk keverni, alkoholtartalma 40%.
Brandy: A borplinka angol megnevezse. A brandy a borplinkk vilgszerte elterjedt gyjtneve. Kifogstalan minsg borbl ksztik egyb anyagok (finomszesz, zkiegsztk, szinezkek) hozzadsval. Tlgyfahordban rlelik legalbb egy vig. Aranysrga-srgsbarna szn, tiszta, 38-40v/v%-os prlat. Legismertebb borplinkk: metaxa (grg plinka, vrs borbl ksztik), grappa (olasz plinka, fehr vagy vrs szltrklybl ksztik), marc (francia plinka, fehr vagy vrs szltrklybl ksztik).
Bitter Lemon: Lime hjbl kszlt kinin tartalm, alkoholmentes ital.
Borovicka: Brkbl kszlt 38-40%-os szlovk plinka.
Cachaca: Brazlia nemzeti italaknt s az ezredvg egyik leghresebb koktljnak, a Caipirinha-nak alapanyagaknt ismert Cachaca a fehrrumhoz hasonlan cukorndprlat, de nem a ndcukorgyrts mellktermkbl, a melaszbl kszl, hanem magbl a cukorndbl. Ennek ksznheti a rumoknl semlegesebb s knnyebb zt, amely lehetv teszi, hogy a koktlkszts sokoldal alapanyaga legyen.
Calvados: Normandiai almaprlat, fknt keserdes zvilg jellemzi. Alkoholtartalma 40%.
Campari: Olasz bitter (keser), melyet fknt szdval, citrommal vagy tonikkal isznak. Alkoholtartalma 25%.
Captain Morgan: Barna rum mrka.
Cassis: Ribizlibl kszlt koktlszirup, prlat, vagy likr.
Carnelos Alampic: Kaliforniai brandy.
Chartreuse: Francia gygynvnylikr, melyet ma is szerzetesek lltanak el. Titkt csak hrman ismerik. Kt vltozata ismert. A srga desebb, enyhn mentolos z (alk. 40%). A zld szrazabb s ersebb (alk. 55%). Fknt koktlalapanyag, de a francik forrcsokoldval vagy kvval isszk.
Cherry brandy: Ismert gymlcslikr, mely meggy- s cseresznyelbl kszl. Jellegzetes z s illat ital, alkoholtartalma 25v/v% krli.
Cinzano: A Cinzano prmium vermouth desks frisst ital, amely gyngden semleges, sajtos jelleg nlkli, de igen j minsg borbl kszl, zt s jellegt pedig a klnleges, gondosan vlogatott (csaldi titokknt kezelt) gygynvnyek s fszerek adjk. Bianco - klasszikus vermouth, knny, finom aromj, szalmasrga ital gymlcss, lgy, desks zzel. Rosso - intenzvebb, that aromj, szne ers borostynszn. Extra Dry - vilgos, tiszta szn, citrusos, szraz, frisst zzel.
Citronelle: Koktl alapanyag - citromszirup.
Cointreau: A Curacao egyik vltozata. Francia likr, melyet narancshjjal zestenek, enyhn kesernys, des likr. Koktlokhoz gyakran hasznljk, alkoholtartalma 40%.
"Crme de ?": Krmlikrk gyjtneve. A dominns zt a nv is tartalmazza. Alkoholtartamuk 25% krli.
Crme de Cacao: Csokold z krmlikr. Van stt illetve fehr szn vltozata.
Crme de Cassis: Feketeribizli zests gymlcss krmlikr.
Crme de Framboise: Mlna zests gymlcss krmlikr.
Crme de Mure: Szederz krmlikr.
Curacao: Narancslikr, nevt a Curacao-szigetrl szrmaz keser narancsrl kapta. A Curacao mindig des, tbb sznvltozata ismert: vilgossrga, vrs, zld s kk. Npszer koktlalapanyag a vltozatos sznvilga miatt, alkoholtartalma legalbb 30%.
Cynar: Articska alap keser likr, amely hg, sttbarna szn. Fknt aperitifknt isszk, alkoholtartalma 16%.
Drambuie: Fszeres skt whisky-mzlikr, alkoholtartalma 40%.
Dubonnet: Francia, vrsbor-alap 18%-os aperitif, tisztn vagy szdval felntve fogyasztjk.
Eau de vie: Jelentse az "let vize". Gymlcsbl erjesztett plinkk sszefoglal neve.
Enzian: Encin gykerbl ksztett prlat az Alpok vidkrl.
Fernet Branca: A Campari mellett az olaszok msik hres gyomorkeserje. Egy milni cg gyrtja, alkoholtartalma 45 %.
Fraise: Eperbl ksztett gymlcsplinka, alkoholtartalma 40%.
Fraise des Bois: Vadeperbl ksztett des krmlikr.
Frangelico: Olasz brandyalap mogyorval s egyb nvnyekkel zestett likr. Alkoholtartalma 24%.
Galliano: Olasz, gygynvnyekbl ksztett likr. des ital, zn fknt az nizsos zt lehet rezni, vanlia illat. Szvesen hasznljk koktlok ksztsnl, alkoholtartalma 35%.
Genever: A gin holland elnevezse, borkval s ms fszerekkel zestett gabonaplinka. Alkoholtartalma 37-40%.
Gin: Anglibl szrmaz borka jelleg gabonaplinka, amely az egyik leggyakrabban hasznlt koktlalapanyag, de kedvelt aperitifnek nmagban vagy tonikkal is. Desztilllssal ksztik gabonbl (fknt rozs s rpa), aromjt borkabogy s egyb drogok prlatval egsztik ki. A gin alkoholtartalmt 38-45v/v%-ra lltjk be, majd legtbbszr rlels nlkl palackozzk, ezzel is nvelve a szrazsgot. Az eredetileg London s krnykrl szrmaz hres gin fajtk a London Dry Gin vagy a Dry Gin, amelyek semleges zhats, dests nlkli npszer ginflesgek, Az Old Tom Gin pedog a gon kiss destett vltozata.
Ginger Ale: Gymbr z dtital.
Glayva: Fknt mz s narancshj zests, skt whisky alap likr. Inkbb tisztn isszk, alkoholtartalma 35%.
Goldwasser: nizs s kmnymag zests, szntelen likr. Ahogy a neve is mutatja, aranydarabkk lebegnek az italban, alkoholtartalma 40%.
Grand Marnier: Francia narancslikr, a Curacao egyik fajtja. Mlysrga szn, koktlok ksztsnl is hasznljk, alkoholtartalma 40%.
Grappa: Olasz trklyplinka, alkoholtartalma 40-45%. Tbb vltozata ismeretes, nhny fajtjt tlgyfahordban rlelik.
Grenadine: Piros szn alkoholmentes grntalma szirup, koktlok zestsre s sznezsre hasznljk.
Griotte: Francia cseresznyeplinka.
Gymlcsplinkk (ltalban): A valdi vagy eredeti gymlcsplinkk f nyersanyaga a gymlcs. Fknt olyan gymlcskbl ksztik, melyek magasabb cukortartalmak s csonthjas magvak. A leggyakrabban hasznlt gymlcsk: szilva, cseresznye, kajszi-, srga-, szibarack, alma s krte. A gymlcsket fajonknt egyttesen vagy kln-kln dolgozzk fel. Csak egszsges llapot s rett gymlcst lehet felhasznlni a plinka ksztshez. Az elllts cefreksztssel kezddik, azaz a gymlcsket vlogatjk, mossk, magozzk s zzzk. Majd az erjeszts kvetkezik, amikoris elri a laprlshoz szksges alkoholtartalmat, teht nem kell cukrot hozzadni. A gymlcsplinkk alkoholtartalma legalbb 40v/v%, de ltalban 50v/v%. A krtbl vagy almbl ksztett plinka pedig legalbb 38v/v%. Az egyik legismertebb almaflkbl kszlt plinka a calvados, melynek ksztsre konkrt elrsokat hatroztak meg, gy pldul az egyik, hogy Calvadosnak csak azokat a Cidre-plinkkat szabad nevezni, melyik tizenegy meghatrozott terletrl szrmaznak. Leghresebb krteplinka a Williamsbirne (Vilmoskrte) vagy Williams-Christ, melyet Williams Christbirnbl ksztenek.
A gymlcsplinkk felszolglsnl gyelni kell arra, hogy ne htsk le tlsgosan, a legmegfelelbb szobahmrskleten fogyasztani talpas kehelypohrban vagy talp nlkli, enyhn szkl szj pohrban.
Himbeergeist: Nmet mlnaplinka, melynek alkoholtartalma kb. 40 %.
Hubertus: Knny, narancsos z gygynvnyprlatbl kszlt magyar likr.
Irish Mist: Whiskey alap r mzlikr.
Jagermeister: Nmet gygynvnyekbl kszlt gyomorkeser, melynek alkoholtartalma kb. 35 %.
Kahla: Mexiki kvlikr, hasonl a Tia Maria-hoz, de nem olyan des. Fknt kvs desszertekhez illik, alkoholtartalma 26%.
Kirsch: (eau de vie) Francia cseresznyeplinka, mely ksztsekor nemcsak a cseresznye levt prselik ki, hanem a magokat is sszezzzk. gy kapja ez az ital a kiss kesernys zt, alkoholtartalma 40%. Nmetorszgban Kirschwasser-nak hvjk.
Kirschwasser: A cseresznyeplinka nmet, illetve svjci elnevezse. Alkoholtartalma 45-50%. Leghresebb a Fekete-erdben termesztett cseresznybl ksztett cseresznyeplinka.
Kontiki: Ginbl, grapefruitbl s citrombl ksztett kb. 22%-os likr.
Konyak (Cognac): Francia eredet, sajtos z s illat, aranysrga-barna szn borplinka. A konyakot az 1600-as vek elejn talltk fel. Cognac nevezet vroska a gyrts s a kereskedelem kzpontja, nevt is errl a vrosrl kapta. Ezt az italflesget szigor szablyok vdik, gy csak bizonyos terleteken termelt szlk boraibl kszthetik. A legfbb ilyen terlet Charante tartomny. A konyakot borbl ketts leprlsi eljrssal ksztik. Majd klnleges zestssel legalbb kt vig tlgyfahordkban rlelik. A konyak finom zt, sznt s j minsgt gy nyeri, alkohol tartalmt 40 v/v%-ra lltjk be, majd palackozzk. A konyak 1919-ben nemzetkzi vdelmet kapott klnbz hamistsok miatt, gy ms eljrssal ksztett borprlat csak egyb nevet kaphat. A konyak minsgt s rettsgt a cmkn feltntetett adatok (csillagok s betk) szavatoljk. V.S. (vagy hrom csillag) konyakot legalbb kt vig rleltk tlgyfahordkban. V.S.O.P., V.O., Vieux, Rserve legalbb ngy vig rlelt, V.V.S.O.P., Grande Rserve legalbb t vig rlelt, X.O., Trs Vieux, Vieille Rserve pedig hattl tz vig rlelt konyak.
A konyakot szobahmrskleten vagy elmelegtve szolgljk fel, klnleges bls pohrban. A konyak ltalban desszertital, de aperitifnek is ajnlhat.
Kmmel: Kmnyes zests likr, alkoholtartalma 40%.
Lepanto: Spanyol brandy.
Likrk (ltalban): A likrk cukrot tartalmaz, termszetes vagy mestersges adalkanyagokkal zestett szeszesitalok. A likrk alkoholtartalma alacsonyabb a plinkknl. A klnleges likrket termszetes eredet zestanyagok hozzadsval ksztik. Az adalkok, zjellegk alapjn megklnbztetnk keser-, nvny-, fszer-, gymlcs-, emulzis-, krm-, whiskey- s egyb zests likrket. A likrk alkohol s cukortartalma likrfajtnknt is igen eltr.
Luxardo: Olasz cseresznyelikr.
Madeira: Madeira szigetrl szrmaz, portugl borklnlegessg.
Malaga: Spanyol csemegebor.
Malibu: Kkuszos zests karibi fehrrum. Desszertekhez, des koktlokhoz hasznljk, alkoholtartalma 24%.
Maraschino: 30-35 %-os dalmt savany cseresznyelikr, eredetileg Maraska-cseresznybl ksztik.
Marie Brizard: Leghresebb Anisette likr mrka, de ms likrk gyrtsban is jelents a szerepe, mint pl.: a Crme de Cassis vagy a Crme de Cacao stb.
Martini: Hres olasz vermout.
Melnais Balzam: (Fekete Balzsam) Lett bitter (gyomorkeser), melyet fknt a kvjukhoz kevernek.
Mezcal: Mexiki agavplinka, alkoholtartalma 40%. Az agav egy kaktuszfajta.
Metaxa: Grg brandy, melyet Savatino, muskotlyszl s nmi vrs szlbl ellltott boralapbl ksztenek. Hrom vltozata van: hrom-, t- s htcsillagos Metaxa.
Nocino: Olasz brandyalap dilikr, alkoholtartalma 25% krli.
Noisette: Francia brandyalap mogyorlikr, alkoholtartalma 25% krli.
Ouzo: Grg nizsplinka, melyet vzzel keverve isznak, ilyenkor szne tejfehrr vlik. Alkoholtartalma 40%.
Orange-Bitter: Narancshjbl kszlt keser ital.
Pannonhalmi Szt. Mrton: A Pannonhalmi Faptsg s a Zwack Unicum Rt. egyttmkdsnek eredmnyekppen szletett meg a Pannonhalmi Szt. Mrton gygynvnylikr. A likr receptjt Reisch Elek gygyszersz, pannonhalmi bencs szerzetes jegyezte le 1735-ben. A 15 fajta gygynvny kivonatbl kszl termk Pannonhalma vdszentjrl, Szt. Mrtonrl kapta nevt. Az ital jellegzetes aromja a szerzetesek si ksrletez kedvnek s tapasztalatnak eredmnye.
Parfait Amour: Lila szn, holland eredet likr. Fknt fahjjal zestik, de megtallhat benne a citrom s a szegfszeg is. Lila sznt sznezanyagok segtsgvel rik el, alkoholtartalma 25% krli.
Pastis: nizs vagy desgykr zests aperitif ital. Gyakran vzzel keverve isszk, gy az ital oploss vlik. Alkoholtartalma 40-45%.
Pernod: nizsos ital, alkoholtartalma 40%.
Pimm's No.1: Likr, mely zestse szigoran titkos, de annyi bizonyos, hogy narancsot tartalmaz. Alkoholtartalma 25%.
Pisco: Hordban rlelt perui szlplinka. Hatrozott gymlcs jelleg, ltalban 40%-os alkoholtartalm.
Poire-Williams: (eau de vie) Francia vilmoskrtvel zestett gymlcsplinka, alkoholtartalma 40%.
Pommeau: Normandiai ratafia, amikor almabrandy-t kevernek almalvel.
Porti: Portugl csemegebor, melynek alkoholtartalma 16-20 %, nevt Oporto vrosrl kapta.
Raki: Az arrak egyik formja, melyet nizzsal fszereznek. Trkorszg jellegzetes itala, alkoholtartalma 45-50%.
Ramazotti: Ausano Ramazotti ltal 1815-ben kikevert 30 %-os gyomorkeser.
Ratafia: A brandy-k egyik tpusnak sszefoglal elnevezse, amikor a brandy-t gymlcslvel keverik.
Rum: A rumkszts fontos alapanyaga a melasz, amely nem ms, mint a cukorgyrts mellktermke. A melaszt erjesztik, majd desztillljk. Ekkor a rum tiszta, szntelen s ze nyers. Ezrt ezutn hordkban troljk, amitl a sznt is kapja. A valdi rum (Karib-tenger vidkrl szrmaz) zhatsa eltr a nlunk kzismertebb, arombl ellltott rumtl. A mai napig is leghresebb rumksztk: Jamaika, Kuba, Puerto Rico, Barbados, Martinique stb. A barna rumot sokig rlelik stt fahordkban, gy kapja srgs vagy barns sznt. A fehr rum akkor marad tiszta, ha vilgos krisfahordkban pihentetik, majd tovbbi regts cljbl nemesacl tankokba ntik t. Az eredeti rum alkoholtartalma 38-54v/v% s cukor hozzadsa nlkl kszl. A rum az egyik legjobb koktlalap, fknt a fehr rum, mert az ze finomabb s nem nyomja el a tbbi sszetev zt.
Sake: Japnbl szrmaz, desks, tbbnyire vilgossrga rizsbor. Alkoholtartalma 16-19v/v%-os, rizsmelaszbl lltjk el.
Sambuca: Olasz likr, amelyet fknt nizzsal s feketebodzval zestenek. Ers likr, alkoholtartalma 40%.
Sherry: Tbbnyire szraz spanyol csemegebor, mely zt klnleges nyitott hords rlelsnek ksznheti. Alkoholtartalma 14-25 % Ms elnevezsei: Jerez, Xres.
Slivovitz (Sligovica): Jugoszlv, szerb szilvaplinka, 35-40% alkoholtartalommal. A plinkt fknt fekete szilvbl ksztik.
Sloe gin: Kknnyel zestett gin likr, alkoholtartalma 26%.
Southern Comfort: Amerikai whisky-bl ksztett likr szibarack zestssel. Koktlokhoz is szvesen hasznljk, alkoholtartalma 40%.
Strega: Olasz gygynvnylikr, mely egy citruskeverket is tartalmaz.
Suze: Hatros aperitif ital, f alkoteleme a trnicsgykr. Ezrt szraz s keser az ze, alkoholtartalma 16%.
Tequila: Mexiki agavplinka. Hazjban igen kedvelt, nemzeti italnak szmt. Desztillci utn tbb vig tlgyfahordban rlelik, amely az aranysrga Tequila sznt adja. Alkoholtartalma 40-45v/v%.
Tia Maria: Jamaicai rum, melyet kvval (Blue Montain) s ms fszerekkel zestenek. Nhny koktl ksztshez s csokolddesszertekhez hasznljk, alkoholtartalma 26%.
Triple Sec: Narancslikr. Fontos koktlalapanyag.
Underberg: Nmet bitter (gyomorkeser), melyet msnapossg enyhtsre is hasznlnak, alkoholtartalma 45%.
Unicum: Magyar bitter (gyomorkeser). Erteljesen keser, szraz jelleg likr, fknt aperitifknt fogyasztjk tvgygerjeszt hatsa miatt. Tbb mint kt vszzados ital, receptje titkos. Tbb mint negyven gygy- s fszernvny keverkbl kszl.
Vermouth: A rviditaloknl alacsonyabb alkoholtartalm, alkohollal, fszeekkel s cukorral dstott bor alap ital, mely fleg a mediterrn vidkeken kedvelt. Gymlcss, vagy fszeres zests desks frisst ital.
Vodka: Orosz nemzeti ital, jelentse "vizecske". Gabonakeverkbl vagy burgonybl ksztik erjesztssel, majd leprlssal s finomtssal. A vodkt ltalban zests nlkl ksztik s legalbb 40v/v% alkoholtartalm. De elfordul zestett vltozata is. A vodka remek koktlalap, mivel semleges ital s gy a tbbi sszetev zhatst hangslyozza. De tisztn, aperitifknt is ajnlhat, ersen lehtve.
Whisk(e)y: A whisky gabona leprlsbl ksztett ital. Skciban s Kanadban whisky, rorszgban s az Egyeslt llamokban whiskey rsmddal hasznljk. Az 1800-as vek elejn kezdett elterjedni a vilgon. A legismertebb a skt whisky, amely rpbl kszl. Az rpbl maltt ksztenek, majd azt specilis kemencben kitertik s tzegtzn szrtjk. A tzeg meleg fstje kiszrtja az rpt, innen a skt whisky jellegzetes enyhn fsts mellkze, illata s aromja. Ezutn erjesztik s desztillljk, majd tlgyfahordkban minimum 3 vig rlelik. Az rlels alatt kapja meg jellegzetes sznt a tlgyftl. ltalban 12 vig rlelt whisky-k kerlnek a forgalomba. A XX. szzad elejtl kezdve ezt a malt whisky-t keverni kezdtk a grain whisky-vel, az gy kialakult kevert italflesg a blended whisky. A grain whisky-t nem annyira fsts, gyengbb, maltzott s nem maltzott fleg kukoricbl illetve egyb gabonaflkbl lltjk el. A skt whisky-k ltalban 43v/v% alkoholt tartalmaznak, s vzzel hgtva fogyasztjk, br fogyasztsra nem lehet szablyt elrni. Leghresebb skt whisky-k: Chivas Regal, Johnny Walker, Ballantene's, Black and Whites, White Horse stb. Br a legjobb whisky-k Skciban kszlnek, de nevezetesek az rorszgbl, Kanadbl s az Egyeslt llamokbl szrmaz mrkk is. |